Le balafon, l'or brun de l'Afrique

El balafó, omnipresent en la cultura de l'Àfrica occidental, ha esdevingut testimoni ancestral de tota cerimònia ja sigui de festa o de dol.

L'estiu del 2007 vam poder publicar el treball de Konomba Traoré «Le balafon, l'or brun de l'Afrique». Músic expert, l'autor aplega en el llibre els coneixements al voltant de la construcció i la interpretació amb el balafó, un instrument de percussió que és clau en moltes cultures de l'Àfrica occidental pel paper que juga en l'àmbit de l'espiritualitat, una bona part del text està dedicada al vessant místic i ritual d'aquest instrument.

Malgrat que a l'Àfrica la transmissió del patrimoni cultural es fa principalment de forma oral i que el mateix Traoré ha transmès els seus coneixements als seus fills, la seva inquietud era la de deixar-ne testimoni escrit que pugués servir a altres estudiosos o intérprets.

Aquest projecte de publicació va durar uns quants anys i no hauria estat possible sense la implicació de moltes persones, hem d'agrair especialment a Montserrat Gaspar i Miguel García haver informatitzat el manuscrit de Traoré, i a David i Albert Paco haver donat l'empenta definitiva al projecte en ocupar-se de la maquetació i l'edició del llibre.

El maig de 2009 vam tenir la sort de poder comptar amb la seva presència a Barcelona i, de la mà de Dugú, va participar en diverses conferències i concerts a través dels quals ens va mostrar la cultura, la realitat i l'espiritualitat de l'Àfrica occidental.

Utilitzem cookies només per a guardar l'idioma seleccionat / Utilizamos cookies únicamente para guardar el idioma seleccionado