Fons Kati de manuscrits

La llegendària ciutat de Tombuctú preserva, entre d'altres joies culturals, diverses col·leccions de manuscrits de totes les èpoques que han anat sobrevivint al pas del temps gràcies a famílies com la família Kati.

Arran de la visita a Barcelona de l'Ismaël Diadié el febrer del 2002, des de Dugú vam organitzar un seguit de xerrades i conferències per tal de donar a conèixer l'existència d'aquest tresor cultural i d'alertar, al mateix temps, dels perills de destrucció que pateix i de la difícil tasca de conservació pels pocs mitjans de què disposen.

Fruit d'aquests contactes i entrevistes als mitjans de comunicació vàrem aconseguir despertar l'interès de la Junta de Andalucía per encabir-lo en un dels seus projectes. Així és que, després de negociacions i una llarga estada de l'Ismaël a Granada, es va aconseguir una aportació de 120.000 euros per a la construcció de la biblioteca Kati a Tombuctú a fi de conservar adequadament els manuscrits i d'aproximar investigadors i historiadors a aquest llegat.

La tardor de 2002, en un acte presidit per l'Ismael, familiars dels Kati, el ministre de Cultura de Mali i una representació dels col·laboradors andalusos, es va posar la primera pedra de l'edifici i un any després, el setembre del 2003, es va inaugurar oficialment.

L'ocupació de Tombuctú per part dels integristes islàmics durant 2012 i 2013 va obligar una vegada més a la família Kati a amagar els manuscrits i preservar-los de la seva destrucció.

Utilitzem cookies només per a guardar l'idioma seleccionat / Utilizamos cookies únicamente para guardar el idioma seleccionado