El curs 2000-2001 vam iniciar el projecte de beques escolars del qual en van ser beneficiaris 7 estudiants de Ouagadougou amb una situació familiar i econòmica difícil. Des de llavors, el projecte ha anat creixent i s'ha pogut ampliar a altres poblacions com Bobo-Diulasso i Gaouà.
Actualment, les beques arriben a 47 nens i nenes, nois i noies, la majoria orfes i tots ells de famílies sense recursos. En alguns dels casos, a més de l'escolarització i els materials, també se'ls ajuda en el transport i en el dinar.
El cost per a escolaritzar un nen o nena és de mitjana d'uns 100 euros per curs. Preferentment, les inscripcions es fan en escoles privades encara que hi ha regions en que l'única opció és la pública. El debat «pública o privada» de casa nostra no és extrapolable a Burkina Faso on es pot arribar a parlar de més de 100 alumnes per aula en algunes escoles públiques. Ara per ara doncs, la garantia d'èxit en els estudis és més alta en l'escola privada i per això pensem que és una bona opció malgrat que el cost sigui més alt.
Aquest projecte no seria possible sense l'ajuda inestimable dels nostres col·laboradors a Burkina Faso. Són aquestes persones les que s'encarreguen de manera altruista de seleccionar els candidats i de fer el seguiment dels nens i nenes durant el curs.
Marie Madeleine Parkouda, que també encapçala l'Associació de dones Wend Panga, és, juntament amb en Félix Ouedraogo, la responsable de les beques escolars a Bobo-Diulasso. Conscient de com és d'important escolaritzar la canalla per a que puguin tenir esperança d'un futur amb més possibilitats, la seva tasca primordial és la de seleccionar els nens i nenes d'entre algunes de les famílies més necessitades i que no disposen de recursos propis per a escolaritzar-los. |
![]() |
![]() |
Félix Ouedraogo és una persona molt singular amb la que tenim la sort de comptar. Doctor en Farmàcia i propietari de la Pharmacie Solidarité a Bobo-Diulasso, sempre ha estat convençut de les possibilitats dels propis africans d'aconseguir un més alt grau de desenvolupament si es treballa amb esforç i imaginació. Malgrat la seva posició acomodada que li permetria viure sense malsdecap, no ha deixat mai d'implicar-se social i políticament i d'endegar projectes per a ajudar als joves, a les dones, als malalts,... Les seves reflexions i els seus consells sempre han estat molt importants per a Dugú i ens han ajudat a veure la realitat de Burkina Faso amb una mentalitat més oberta. Juntament amb Mme. Parkouda fa la sel·lecció i el seguiment dels nens i nenes becats. Tots dos formen un tàndem perfecte i admirable que, entre moltes altres coses, permet que el projecte de beques marxi molt positivament i que vagi creixent en la mesura que podem. |
Claire Farma és una lluitadora exemplar, una dona d'ètnia gan, discreta i potser fins i tot d'aparença fràgil però amb una força interior capaç de qualsevol repte. El 2010 va rebre la Medaille d'Honneur des Collectivités Locales com a reconeixement a la seva implicació en temes socials. Els gan, com també la resta d'ètnies del País Lobi, són pobles d'àmbit rural i molt arrelats encara als seus costums ancestrals. La Claire, des de ben jove, s'ha rebel·lat contra les imposicions socials principalment les que resten llibertat a les dones i les sotmeten a estereotips masclistes. Ha fet i encara fa una tasca ingent per a l'eradicació de l'ablació o dels matrimonis de conveniència. Per a Dugú és un privilegi comptar amb ella i s'ha convertit en el puntal necessari per al projecte de beques escolars a la zona de Gaouà i Loropeni, una zona rural de petits poblets disseminats per la «brousse» (el camp) en que l'accés a l'escolarització és encara més complicat que en les zones urbanes. |
![]() |
![]() |
L'Enock Somé i el Sr. Zerbó han estat els coordinadors del projecte de beques escolars a Ouagadougou. Són membres de la Foundation Boucle du Niger vinculada amb Dugú Associació des dels inicis. Es van encarregar de fer la selecció de nens i nenes entre les moltes famílies sense recursos i també de fer el seguiment dels cursos i facilitar la relació entre les famílies i les escoles. Mentre va durar el projecte de beca universitària, també es van ocupar de la tramitació de la matrícula, l'adquisició de materials i la gestió de les necessitats que anaven sorgint. Des de Dugú els agraïm la seva tasca i els seus esforços per portar a bon terme el projecte durant tots aquests anys. |
Durant el curs 2015-16 ens vam veure obligats a aturar el projecte a Ouagadougu ja que no podíem garantir-ne el bon funcionament. Per això vam traslladar la corresponent dotació per a beques als altres projectes de beques de Bobo-Diulasso i Gaouà-Loropeni.
També va ser aquest curs 2015-16 que vam iniciar una nova línia de beques per a pal·liar una problemàtica força habitual a Burkina Faso. Quan acaba el curs, moltes noies adolescents de famílies mancades de recursos es veuen obligades a traslladar-se a la ciutat a treballar. Algunes ja no tornen o ho fan embarassades i això fa que hagin de deixar els estudis. Aquestes beques tenen com objectiu que noies de Gorà, al país Dagarí on tenim el projecte de construcció de l'escola, puguin restar a casa durant l'estiu i no ser víctimes d'aquesta situació.
El curs 2018-19 vam poder ampliar el número de beques fins arribar a 39. D'entre aquestes n'hi ha 3 de nois de Loropeni que estan fent estudis universitaris o de formació professional.
El curs 2019-20 hem pogut arribar fins a 45 beques algunes de les quals s'han atorgat a 5 alumnes de l'escola APEE de Bobo-Diulasso, una escola inclusiva que està treballant amb un model molt interessant i engrescador.
Si voleu participar en el projecte de beques només us heu de posar en contacte amb nosaltres per mail o a través del formulari de la secció «Vols participar-hi?» i us indicarem el compte bancari a través del qual podeu fer la vostra aportació.