Pou a Sogpelessé

Al barri de Sogpélessé, als afores de Ouagadougou, hi viuen més de cent famílies d'ètnia peul. L'únic pou que hi havia no era prou per a tothom i sovint es formaven cues inacabables que s'allargaven fins i tot a la nit.

La població peul, tradicionalment pastors nòmades, ha hagut d'anar transformant els seus costums i, en bona part, s'ha anat assentat a la perifèria de les ciutats creant espontàniament barris mancats d'infrastructures com el clavegueram, la corrent i altres de primera necessitat.

A finals del 2005, gràcies a les gestions de l'ONG Aigua per al Sahel i la col·laboració de la Fundació La Caixa i de la Generalitat de Catalunya es van aconseguir els diners necessaris, uns 6.000.000 CFA (9000 euros) per a tirar endavant la construcció d'un nou pou que va ser inaugurat l'abril de 2006.

Seguint l'orientació endògena que a Dugú creiem fonamental, es va constituir una associació amb la gent del barri per a que s'ocupessin de la construcció i de la posterior gestió del pou. Agraïm a l'Adama Diallo, veí del barri i estret col·laborador de Dugú, el seu ajut i esforç en la coordinació del projecte.

També agraïm el seu ajut al poble de Vilada (El Berguedà) i a l'Associació Cultural Plataforma Odeon per la seva contribució al projecte.

El 2007, l'Ajuntament de Ougadougou va oferir als veïns del barri la possibilitat de construir canalitzacions sempre i quan es fessin càrrec de la meïtat del cost. Des de Dugú, vam fer l'aportació econòmica necessària per a que puguessin tirar endavant el projecte de canalització i el 2008 es va inaugurar una font que permet un millor accés a l'aigua als veïns del barri.

El 2016 hem aportat els diners necessaris per a la renovació de les canonades que, després de 10 anys, ja estan força rovellades i, si no es canviessin, hi hauria el risc de que el pou deixi d'utilitzar-se.