Associacions de dones

Són molts els col·lectius de dones que s'uneixen per a crear petits negocis el benefici dels quals pugui ajudar a l'economia familiar.

Des de Dugú Associació, intentem ajudar a aquestes petites associacions mitjançant microcrèdits o, en d'altres casos, amb l'aportació de recursos logístics o materials.

L'estiu de 2010, les dones de l'associació Leidimen de Ouagadougou ens van presentar el seu projecte per a obrir un establiment de moldre gra al seu barri. Amb aquest objectiu vam decidir concedir-les un microcrèdit per a l'adquisició del molí i d'una màquina d'espellofar. Diversos problemes logístics com ara el retard de molts mesos per part de la companyia elèctrica en posar el comptador, van fer que la iniciativa no es pogués portar a terme completament. D'acord amb elles vam buscar una altra associació que tingués unes necessitats semblants i vam decidir traslladar el molí a Gaouà on ja tenim altres projectes i cedir-lo a l'associació RAIES (Réseau Actif d'Information et Education sur la Santé) que l'està fent treballar des de mitjans de 2014.

Des de l'any 2010, l'associació Nang Taaba de Bobo Diulasso ha estat sent beneficiària d'un petit microcrèdit que hem anat renovant. Aquests diners es destinen a la compra a l'engròs de pellofa de cotó i la corresponent venda al detall que se'n fa permet aconseguir uns petits ingressos per a les famílies de les dones associades.

En l'àmbit dels microcrèdits també renovem periòdicament el que vam deixar a l'associació Beadec de Gaouà que va començar amb la compra de llavórs per a cultivar en petits horts i que després va servir per a la cria i engreix de porcs, d'aquesta manera i amb molt d'esforç aconsegueixen els diners per a cobrir petites necessitats de la comunitat.ha passat per diferents fases com la d'engreix de bestiar.

En anys anteriors, vam comprar una motobomba destinada a l'associació de dones de Kirtxamba i, més endavant, una altra per a les dones de Tindirma, pobles de la riba del riu Níger situats a prop de Tombuctú (Mali). Tant en un cas com l'altre, aquestes dones conreen petits horts per a obtenir productes frescos aprofitant l'aigua del riu. Malgrat tenir-lo a prop, representa un gran esforç portar l'aigua en galledes fins els horts i la motobomba permet alleugerir aquesta feina.

L'associació Kotalama és una associació de dones de Bobo-Diulasso (Burkina Faso) a les que vam ajudar a iniciar un projecte d'elaboració de sabó i crema de karité que van a vendre pels mercats.